Invoering omgevingswet uitgesteld naar 1 juli 2023

In de Omgevingswet wordt een aantal wetten samengevoegd waardoor het aanvragen van een vergunning voor bijvoorbeeld een bouwwerk, eenvoudiger en sneller zou moeten gaan.
Volgens de oorspronkelijke planning in 2017, zou de Omgevingswet worden ingevoerd op 1 juli 2019. Maar na uitstel op uitstel, is de invoeringsdatum vorige week doorgeschoven naar 1 juli 2023. Of op 1 juli 2023 dan eindelijk het eindstation voor de Omgevingswet bereikt zal worden; de tijd zal het leren.

Minister De Jonge stelt dat een nieuwe, concrete ingangsdatum nodig is:

“Er is meer tijd nodig om te oefenen en te testen. Alles afwegend is een nieuwe ingangsdatum van 1 juli 2023 de beste optie, zo vinden ook de provincies, gemeenten en waterschappen. Dit beperkte uitstel zorgt voor zorgvuldigheid én duidelijkheid. Over de verschillende scenario’s, achterliggende dilemma’s en alle voor- en nadelen ga ik graag met de Eerste Kamer in debat.”

Ben je van plan de komende jaren een bouwproject op te zetten, en wil je goed voorbereid zijn op de wijzigingen die er mogelijk gaan komen, neem dan vooral contact met ons op.