Deze drie vergeet je nie(t)

Eind december; iedereen maakt de balans op. Zo ook wij als arbeidsrecht juristen. Het was een bijzonder jaar, met natuurlijk uitspraken over de corona problematiek op de werkvloer. Maar deze drie uitspraken in het kader van een ontslag op staande voet blijven ons ook zeker bij:

Medewerkster zorginstelling moedigt demente bewoonster aan om een lijntje poedersuiker te snuiven en filmt dit: ontslag op staande voet

Een medewerkster van een zorginstelling waar o.a. demente ouderen wonen, heeft samen met een collega een demente  bewoonster een rietje gegeven, waarbij ze hebben voorgedaan (en aangemoedigd) hoe zij met het rietje aan haar neus een ‘lijntje’ (poedersuiker) kon snuiven. Dit is onder gelach van de medewerksters gefilmd waarna de opname aan andere collega’s is getoond. De werkgever heeft de medewerkster direct op staande voet ontslagen. De kantonrechter heeft dat ontslag niet terug gedraaid, ook al zouden er geen verkeerde intenties zijn. Ze heeft als taak een veilige (zorg)omgeving te bieden aan de bewoners en heeft hiermee duidelijk in strijd gehandeld.

KLM medewerker giet water in zijn persoonlijke Dopper fles: ontslag op staande voet

De werknemer was werkzaam voor een cateringbedrijf voor KLM. De werknemer heeft onder werktijd water uit een flesje in zijn persoonlijke Dopper fles gegoten. Een Dopper fles die alle werknemers hebben ontvangen. In de gedragscode staan regels voor het gebruik van de Dopper fles, waaronder: ‘De Dopper kun je op de geïnstalleerde tappunten op de afdeling vullen met water en daar waar dat is toegestaan gebruiken als je tijdens je werk dorst hebt.’ Ook is te lezen dat er geen eten en/of drinken mag worden toegeëigend en dat het strenge maatregelen zijn waarbij een overtreding wordt gesanctioneerd met een ontslag op staande voet.

De werkgever vindt dat de werknemer het water onrechtmatig heef toegeëigend en conform de gedragscode moet dat met ontslag op staande voet bestraft worden. Ook in hoger beroep wordt de werkgever in het gelijk gesteld. Het ontslag op staande voet is terecht gegeven. De werknemer is bekend met het zero tolerance beleid uit de gedragscode van de werkgever.

De omstandigheden, zoals het lange dienstverband en zijn goede staat van dienst, tasten de rechtsgeldigheid van het ontslag niet aan. Na 25 jaar staat de werknemer, enkel met een Dopper fles in zijn handen, op straat.

Medewerker crematorium verwisselt 2 kisten: ontslag op staande voet

Per ongeluk, maar toch gebeurd: een medewerker van een uitvaartonderneming heeft twee kisten (met overledenen) omgewisseld. Met als gevolg dat tijdens een crematie de verkeerde overledene is gecremeerd.

De medewerkers moeten hun werkzaamheden uitvoeren volgens een handboek. De werkgever is van mening dat in dit geval door de betreffende medewerker, de protocollen uit het handboek niet goed zijn gevolgd en de fout aan de medewerker valt toe te rekenen. Het verweer van de medewerker was dat het protocol door de drukte niet altijd werd gevolgd. Met dat verweer kwam de medewerker niet weg bij de rechter, die oordeelde dat het ontslag op staande voet terecht was.