Ontslag na een vakantie naar een oranje gebied

Ondanks duidelijke, voorafgaande instructies van de werkgever is een werknemer afgereisd naar een ‘oranje’ gebied, is hij na terugkomst niet in quarantaine geweest en heeft hij tegen zijn werkgever gelogen over zijn vakantiebestemming. De werkgever, een gevangenisinstelling, is naar de kantonrechter gestapt en heeft om ontbinding van de arbeidsovereenkomst met de werknemer gevraagd.

De gevangenisinstelling heeft afgelopen zomer een nieuwsbrief onder haar personeel verspreid waarin duidelijke regels zijn opgenomen omtrent de gevolgen van het reizen naar een gebied met een oranje of rood reisadvies in het kader van Covid. Als een werknemer ondanks dat negatieve advies toch afreist naar zo’n gebied moet hij bij thuiskomst in quarantaine voor eigen rekening en risico en heeft hij dus geen recht op loon.

De betreffende werknemer is naar een oranje gebied afgereisd en bij thuiskomst direct aan het werk gegaan. Daar vertelde hij dat hij naar een geel gebied was afgereisd, hetgeen hij ook bij zijn leidinggevende bleef volhouden. Hij heeft zelfs vervalste vluchtgegevens verstrekt. Daar is de werkgever tijdens nader onderzoek achter gekomen. De werknemer werd direct geschorst.

De kantonrechter is van mening dat de werknemer ernstig verwijtbaar heeft gehandeld en is overgegaan tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst. Een transitievergoeding kon de werknemer als gevolg van zijn handelwijze wel vergeten.

Het is van belang dat je als werkgever een duidelijk beleid hebt en de werknemer vooraf informeert over de gevolgen van het negeren van adviezen. In deze zaak heeft de werkgever de werknemer deugdelijk geïnformeerd en wordt de arbeidsovereenkomst mijns inziens terecht beëindigd.